Lahey Medical Center (LMC) worked with DAI to renovate a vault and control area for the replacement of a linear accelerator in their Peabody, MA facility. A key client goal for this project was to improve patient care by providing state-of-the-art technology and a comfortable environment for treatments.

LMC was utilizing the existing vault to provide high dose radiation (HDR) services in addition to linear accelerator treatments. The project scope focused on the new Varian Truebeam linear accelerator and associated infrastructure support, but also included reorganizing the vault and control rooms for multiple services, improved storage and Lean work zones. DAI worked closely with the end users to understand the technicians’ footsteps required for a procedure from set up before a patient entered the room to the break down after an outpatient received treatment. Staff expressed a need to store required accessories and servicing tools within the vault. The Control room was expanded during the renovation by eliminating the existing dark room and film processing room(s).

The Lahey Medical Center staff desired a calming, spa-like atmosphere for patients in the renovated space. The DAI/Lahey team selected finishes using earth tones, wood plank flooring and abstract water images to support this vision.

Construction began in October 2014 and was completed in January 2015. The short construction period required intensive coordination of electrical and vendor equipment.

You may also like